Elämyksiä ja taiteellisia ilmaisumuodon etsijöille 1991 oli vahvasti tarjolla, mutta niistä ehkä unohtuneimpana timanttina loistaa Terry Gilliamin ohjaama “The Fisher King”. Elokuva on kiehtova labyrintti todellisuudesta ja kuvitellusta maailmasta, jossa filosofinen fantasia yhdistyy raakkaan realismin aavemaisilla vivahteilla.
Elokuvan keskiössä on Robin Williamsin esittämä Parry, entinen historian professori, joka on kadottanut mielenterveytensä ja eksynyt katulabirinttiin. Hänen parantumisensa avaimena on nuorempi radiotoimittaja Jack (Jeff Bridges), jolle tarjottaa ristiriitaista ja samalla hämmästyttävää seikkailua.
“The Fisher King” ei ole tavallinen elokuva. Se kuvittelee fantasian ja todellisuuden sulautuvan keskenään, luoden surrealistisia maisemia New Yorkin kaduilla. Gilliamin kädenjälki on selvästi nähtävissä; hän on mestari yhdistelmästä absurdilla huumorilla, traagisin draaman aavemaisilla sävyillä ja kuvitteellisten elementtien virtaavan luomisen taidolla.
Elokuva käsittelee syviä teemoja kuten suru, katkeruus, anteeksianto ja uskon löytäminen ylipuhuttavassa maailmassa. Yksi kiehtovimmista elementteistä on Parryn tarina, joka kuvaa miten trauma voi murskata miehen ja heittää hänet surrealistiseen maailmaan.
Williams esittää Parrya täynnä sydäntä ja sielun tuskaa; hän tuo näytökseen sekä traagisuutta että herkkyyttä. Bridgesin Jack on puolestaan epätyypillinen sankari, joka kamppailee omien demoniensa kanssa, mutta yrittää silti auttaa Parrya löytämään takaisin elämäänsä.
Näyttelijöiden Taiteellinen Taito
Näyttelijä | Rooli |
---|---|
Jeff Bridges | Jack |
Robin Williams | Parry |
Amanda Plummer | Lydia |
Mercedes Ruehl | Anne |
“The Fisher King” voitti kaksi Oscar-palkintoa: parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta ja parhaasta miessivuosasta (Robin Williams). Elokuva on kuitenkin paljon enemmän kuin pelkästään palkintoja. Se on teos, joka pysyy mielessä pitkän aikaa sen jälkeen, kun viimeiset tekstit ovat kadonneet näytöltä. Gilliamin ohjauksen taidokkaat kuvat, yhdistettynä vahvaan käsikirjoitukseen ja loistavien näyttelijöiden esityksiin, tekevät “The Fisher Kingistä” ikonisimman elokuvan 1990-luvulta.
Elokuva on täynnä symboliikkaa ja metaforia, jotka kutsuvat katsojat pohtimaan elämän merkitystä ja ihmisen kykyä selviytyä trauman jälkeen. Gilliamin ohjauksen taidokkaat kuvat ja Robin Williamsin unohtumaton roolisuoritus tekevät “The Fisher Kingistä” vahvan ehdokkaan kauneimmaksi ja vaikutusvoimaisimmaksi elokuvatarjonnan helmeksi.
Elokuvahistoriaa:
-
Vuonna 1991, samaan aikaan kun “The Fisher King” ilmestyi, elokuvissa oli vallalla muita suuntauksia: “Terminator 2: Judgement Day” ja “Robin Hood: Prince of Thieves” dominoivat lippukassan.
-
Gilliamin edellinen työ, Monty Pythonin “Holy Grail”, oli osoittanut hänen ainutlaatuista tyyliään ja kykyään yhdistää komediaa ja surrealismia.
-
1990-luku oli aikaa rikkoutuneille kertomuksille: Quentin Tarantino nousi kuuluisuuteen “Reservoir Dogs” -elokuvallaan, ja David Lynchin “Twin Peaks”-televisiosarja voitti kulttimaineen.
“The Fisher King” on elokuva, joka erottuu massasta. Se on klassikko, jonka ajaton teemojen pohdinta kutsuu katsojat takaisin vuodesta toiseen. Elokuva on täynnä herkkyyttä, humorismia ja surua - ihmisen kokemusten koko spektrin kuvaus. Se on elo kuvannut New Yorkin kadut, joiden läpi kulkevat haaveilevat miehet ja etsivät menneitä.
Jos kaipaat syvällisempää elokuvailmakuvaa, “The Fisher King” on ehdottomasti nähtävä klassikko.